főétel

Lazacos kedgeree quinoaból

Indiai rizses egytál, ami nálam most quinoaval készült. Igazi íz és fehérje bomba. Senkit ne riasszon el a hosszú hozzávaló lista, garantáltan megéri beszerezni őket és csak 1-2 extrémebb fűszer kell, amit később is fogunk tudni használni, más indiai fogáshoz. Egymás után háromszor kellett elkészítenem, annyira bejött és azóta is emlegetjük. 🙂

Hozzávalók: (kb. 4 főre )kedgeree_3680

30 dkg quinoa
(főve mért)
fehér és
vörös keverve
5 dkg vaj
2 ek olaj
1 kis vöröshagyma
3 szál újhagyma
4 gerezd fokhagyma
1 tk curry
(vagy 1-2 ek paszta,
az kiváltja
a fűszerek javát is)
1 tk római kömény
1 tk koriander
(zúzva)
fél tk kurkuma
2-3 zöld kardamom
(vagy fél kk őrölt,
esetleg fahéj)
fél kk gyömbér
(őrölt)
2 babérlevél
2 dl aprított paradicsom,
levével együtt
2,5 dl alaplé (zöldség)
fél deci zsíros tejszín
2 ek petrezselyem
(aprítva)
kb. fél citrom leve
+ chili pehely ha szeretjük

Tálaláshoz; 2-4 keménytojás, kb. 20 dkg füstölt lazac (falatnyira tépve/vágva)

 

A tojásokat megfőzzük,  és lehűtjük.
A quinoat megmossuk és egy evőkanálnyi felhevített olajon megforgatjuk, majd felöntjük egyszeres mennyiségű vízzel és egy kávéskanál sóval elkeverjük, majd 10 percig főzzük, melegen tartjuk.

Közben egy másik mély, teflon edényben a maradék olajon megdinszteljük az aprított hagymákat (az se baj ha kicsit megpirul) és hozzáadjuk a fűszereket (vagy a curry pasztát). Kb. egy percig még nagy lángon hevítjük, hogy az aromák felszabaduljanak. Beleolvasztjuk a vajat, aztán felöntjük az alaplével és a paradicsomot is hozzáadjuk. Addig főzzük, míg a folyadék kevesebb mint a felére redukálódik.
Ekkor hozzáadjuk a tejszínt és sűrűsödésig főzzük, takarék lángon. A petrezselymet és a citrom levét csak az utolsó pillanatban adjuk hozzá.

Végül a főtt quinoat a mártáshoz adjuk, jól összeforgatjuk, lefedve hagyjuk állni míg a lazacot feldaraboljuk és a tojásokat megpucoljuk, majd negyedekbe vágjuk. A lazacot a mártásos quinoahoz forgatjuk és a tojással tálaljuk. Izlés szerint még néhány csepp citromlé mehet rá.

kedgeree_3688

 

Elkészítési idő: kb. 35 perc
recept forrása: Good Food, több recept alapján

NYEREMÉNYJÁTÉK indult a blog facebook oldalán! Ott olvashatjátok a részleteket, ne maradjatok le! 🙂

Hozzászólás