Egy újabb könnyen és viszonylag gyorsan elkészíthető harapnivaló. Alapanyag szükségletét tekintve minimál kategóriába sorolható.
Őszi estékre, borozgatós beszélgetésekhez tökéletes sós nasi lehet.
fél fej káposzta
(közepes)
1 cs. leveles tészta
1 ek cukor
1-2 kk só
1-2 ek olaj/vaj
fél kk bors
1 kis fej vöröshagyma
1 tojás
liszt a nyújtáshoz
A leveles tésztát kiolvasztjuk.
A káposztát lereszeljük és egy ek sóval besózzuk, majd fél óra pihenő után adagonként “kifacsarjuk” belőle a vizet.
Egy tapadásmentes edényben, az olajon megkaramellizáljuk a cukrot és rárakjuk a lereszelt hagymát, illetve a káposztát. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk és addig dinszteljük míg teljesen összeesik és barnás színt kap. Hűlni hagyjuk.
Közben a tésztát 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk lisztezett deszkán, majd négy lapra vágjuk.
A tölteléket arányosan elosztjuk a lapok hosszabbik oldalának egyik szélén (egy csíkba halmozzuk) és kicsit odanyomkodjuk. A tészta másik szélét megkenjük a felvert tojással és arra felé haladva feltekerjük, hogy 4 kis rudat kapjunk. A rudakat lekenjük tojással és megszórhatjuk például szezámmaggal.
Kb. 3 cm-es kis falatokra vágjuk és sütőpapíros tepsibe tesszük a falatokat. 180-200 fokos sütőben, addig sütjük, míg a teteje aranybarna lesz (kb 10-15 perc).
Elkészítési idő: kb. 60 perc (káposztázással együtt)
forrás: saját kútfő + internet